Sari la conținut

Protetica (fixa, mobila si pe implant)

Estetica dentara reprezinta un cumul de interventii stomatologice care au ca si rezultat o dantura ce se apropie de perfectiune ca aspect si functionalitate.

CE ANUME ESTE PROTETICA DENTARA?

Protetica dentara analizeaza starea  arcadelor dentare si a echilibrului muscular si articular, de cele mai multe ori grav alterate de pierderea unuia sau a mai multor dinti (edentatie) sau chiar de tocirea dentara excesiva (atritie) , si gaseste solutiile cele mai potrivite de tratament in scopul refacerii integritatii arcadelor intr-un mod functional si estetic in perfecta armonie cu celelate structuri ale cavitatii bucale, facand apel la “dinti artificiali” creati in afara cavitatii bucale de catre tehnicieni dentari.

Protezele dentare sunt concepute in cadrul unui plan de tratament si interventie individualizat – orientat in functie de necesitatile fiecarui pacient

Tratamentul protetic este stabilit de catre medicul stomatolog, in urma examinarii clinice si radiologice a pacientului (radiografii, eventual CT), a analizei fotografiilor intraorale si faciale, dar si a modelelor de studiu montate intr-un articulator (instrument special care reproduce in laborator raportul dintre arcadele dentare, dintre arcada maxilara si craniu, dar si miscarile produse in articulatiile temporo mandibulare).

Toate acestea presupun si o comunicare permanenta cu tehnicianul dentar ce se va ocupa de cazul respectiv, implicand si concursul acestuia prin prefigurarea estetica si functionala a viitorului tratament restaurativ (ex: wax-up).

Ce este edentatia?

Edentatia rezulta in urma pierderii unuia sau a mai multor dinti  sau chiar a tuturor dintilor uneia sau a ambelor arcade dentare (edentatia totala)

De ce sa inlocuim un dinte lipsa?

Pierderea chiar si a unui singur dinte (edentatie), atrage dupa sine o serie de tulburari la nivelul dintilor, oaselor maxilare si consecutiv la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.

Dintii sufera mici miscari in cursul intregii vieti, incercand sa-si gaseasca stabilitatea prin contactul cu dintii vecini, dar si cu cei corespunzatori de pe arcada opusa.

In momentul in care un dinte lipseste, ceilalti incearca in continuare sa compenseze lipsa, de aici decurg o serie intreaga de  evenimente:

 • inclinarea dintilor vecini spre edentatie (locul ramas liber prin extractia unuia sau a mai multor dinti)
 • eruptia dintelui antagonist (cresterea/alungirea) spre spatiul edentat. Nemaiavand dinte corespondent (datorita pierderii acestuia) pentru a realiza masticatia, dintele de pe arcada opusa va “erupe” incercand sa-si gaseasca un antagonist.

Aceste modificari de pozitie ale dintilor restanti, vor conduce la :

 • probleme ocluzale
 • consecutiv tensiuni la nivelul musculaturii si in timp, tulburari la nivelul articulatiilor temporo-mandibulare.
 • toate aceste aparent “nesemnificative” modificari pot fi cauza unor tulburari posturale acompaniate de dureri la nivelul capului, cefei, spatelui, si membrelor
 • probleme parodontale prin aparitia unor spatii retentive greu de igienizat insotite de inflamatie gingvala, care necontrolata va putea afecta structurile de sustinere ale dintior in cauza (boala parodontala)
 • probleme dentare: tocire patologica a smaltului dentar cu aparitia consecutiva a fenomenelor de sensibilitate si cresterea susceptibilitatii la carie
 • nu in ultimul rand, osul va suferi postextractional un fenomen de resorbtie/atrofie , lucru care se poate traduce prin afectare fizionomica (lipsa sustinerii buzelor, obrajilor ) dand persoanei un aspect imbatranit (ex: aspectul edentatilor total). Cu cat se asteapta mai mult, cu atat atrofia este mai mare, ingreunand viitorul tratament restaurativ, fie ca este vorba de cel clasic sau cel cu implanturi dentare .

Atritia dentara :

Atritia reprezinta o pierdere de substanta dentara datorata efectului mecanic produs de contactul arcadelor antagoniste.

Printre cauzele cele mai frecvente se numara bruxismul. Acesta reprezinta o parafunctie caracterizata prin excesiva presare si frecare a arcadelor intre ele. De cele mai multe ori aceste  obiceiuri sunt involuntare, factorul declansator fiind de natura psiho-emotionala.

Tratarea atritiei dentare

In anumite situatii, in cazul anumitor pacienti poate aparea o tocire generalizata patologica  a intregii danturi (atritie), cu reducerea dimensiunii dentare la jumatate sau chiar pana la nivelul gingiei, dand persoanei in cauza un aspect imbatranit  in dezacord cu varsta biologica.

Lasand la o parte aspectul estetic neplacut, cele mai grave sunt tulburarile functionale care apar la nivelul musculaturii si articulatiilor temporo-mandibulare.

Dintii prezinta in mod normal un relief anatomic specific care permite realizarea miscarilor mandibulare fiziologice (incizia alimentelor, triturarea lor prin miscari de lateralitate, etc). In urma tocirii, dintii vor prezenta niste suprafete tocite, perfect plane si bine circumscrise, care nu vor mai permite o dinamica masticatorie normala, obligand astfel musculatura si articulatiile sa actioneze anormal pentru a putea face fata acestor tulburari, rezultatul fiind un dezechilibru grav al intregului aparat dento-maxilar.

Din aceste motive, atritia dentara trebuie privita asemanator unei edentatii, gasind modalitatea cea mai buna de restaurare anatomo-functionala a suprafetelor masticatorii ale dintilor, in armonie cu intreg complexul muscular si articular, evident urmarind si liniile directoare ale esteticii dento-faciale.

In ziua de astazi, stomatologia in general trebuie sa ofere un tratament estetic , oricare ar fi manopera efectuata, fara a uita insa ca estetica nu poate exista in absenta functionalitatii.

Ce sunt protezele dentare /lucrarile dentare?

Protezele dentare sunt piese rigide realizate de regula in afara cavitatii bucale (in laboratorul de tehnica dentara sau uneori in cabinet) din diverse materiale (acrilat, compozit, metal, ceramica, zirconiu) si care vor fi apoi ancorate in cavitatea bucala, refacand integritatea si functionalitatea arcadelor dentare si a intregului aparat dento-maxilar. Pe langa aspectul lor functional, protezele vor reface cat mai anatomic si cat mai natural trasaturile zambetului si aspectul placut.

Tipuri de proteze dentare

In functie de modul de fixare, protezele dentare se impart in:

1. Fixe (unidentare – coroane sau pluridentare – punti):

 • Coroanele refac morfologia unui singur dinte distrus si se fixeaza prin cimentare. Tot in cadrul lucrarilor unidentare mai putem include :
  • Fatetele ceramice vestibulare (reconturare estetica )
  • Fatetete ceramice palatinale si onlay-uri ceramice ocluzale (reechilibrare functionala)
  • Inlay-urile (incrustatiile) ceramice
 • Puntile dentare sunt lucrari protetice care compenseaza lipsa unuia sau a mai multor dinti, fiind cimentate pe dintii limitrofi unei edentatii.

Lucrarile fixe se pot realiza din diferite materiale

 • ceramica integrala
 • ceramica pe suport de zirconiu
 • ceramica pe suport metalic
 • metale nobile/seminobile (inestetic)
 • acrilat/compozit (lucrari provizorii)

2. Mobilizabile (sunt indicate in cazul edentatiilor extinse, care nu mai permit realizarea unor punti dentare): ancorate prin  sisteme speciale de dintii restanti, dar care se indeparteaza voluntar de catre pacient pentru igienizare). Ex: proteze scheletate, lucrari telescopate

3. Mobile (protezele totale): sunt lucrari extinse  realizate in cazul edentatiilor totale care doar se sprijina pe structurile osoase ale cavitatii bucale

4.Amploarea pe care au capatat-o implanturile dentare a dus chiar la descrierea unei a patra subdiviziuni a proteticii dentare – protetica pe implanturi.

 • Coroane pe implant – Astfel un dinte lipsa nu mai necesita prepararea dintilor vecini edentatiei si realizarea unei punti dentare pentru protezare. Implantul va juca rolul unei radacini artificiale si va sustine viitoarea coroana dentara, fixata prin cimentare (sau insurubare).
 • Punti pe implanturi  – Exista si posibilitatea realizarii unor lucrari ancorate pe implanturi si dinti naturali.

Pentru purtatorii de proteze totale sau pacientii care ar trebui sa ajunga in aceasta situatie (edentatie totala), exista acum solutii implanto-protetice ce vor imbunatati cu siguranta calitatea vietii prin simplul fapt ca nu mai vorbim despre lucrari mobile nesustinute, ci vorbim despre lucrari fixe sau mobilizabile

Dintre avantajele acestor lucrari, amintim:

 • confort sporit: lucrari mai delicate si mai putin voluminoase decat protezele clasice
 • siguranta: jocul si alunecarea protezei sunt eliminate
 • imbunatatirea fonatiei (vorbirea)
 • imbunatatirea simtului gustului
 • masticatie naturala (va veti putea bucura din nou de alimentele preferate)
 • imbunatatirea increderii in sine

Fixarea este asigurata prin:

 • insurubare (lucrarea poate fi indepartata doar de medic)- acest sistem constituie tendinta actuala in stomatologie
 • cimentare (lucrarea nu poate fi indepartata)

Ancorarea este asigurata prin:

 • sisteme speciale (bara, locatoare, telescoape), care confera lucrarii un caracter fix, dar necesita indepartarea zilnica a lucrarii de catre pacient pentru igienizare.

Majoritatea lucrarilor dentare se fac cu concursul laboratorului de tehnica dentara, necesitand mai multe sedinte de tratament si perioade de asteptare de cateva zile, deoarece tehnologia de executie a acestor “bijuterii dentare” este extrem de laborioasa si de precisa.

Tehnica dentara a devenit o adevarata arta, arta de a reproduce intocmai naturaletea dintilor umani.