Sari la conținut

Physiotherapy

Teama de dentist poate constitui o cauza de amanare a tratamentelor stomatologice dar inhalosedarea este o metoda de sedare constienta de-a dreptul revolutionara, cu ajutorul careia putem obtine o stare de relaxare in vederea realizarii tratamentului stomatologic.
Inhalosedarea poate fi folosita frecvent pentru tratamentul cariei dentare, indepartarea nervilor sau tratamentele de canal dar si pentru celelalte tratamente stomatologice incluzand interventiile chirurgicale prelungite.In Romania sunt deocamdata putine clinici stomatologice care folosesc tehnica de inhalosedare dar in S.U.A. inhalosedarea este folosita in 90% din cazuri de catre pedodonti !
Metoda de inhalosedare poate fi folosita la majoritatea pacientilor, copii sau adulti  si se recomanda si in urmatorele cazuri:

Tratamentul stomatologic combinat cu tehnica de inhalosedare se recomanda in special copiilor dar si adultilor anxiosi sau cu fobii accentuate contra acelor.

Procedura de inhalosedare se desfasoara astfel: pacientului care este deja asezat pe unit-ul stomatologic i se aplica o mascuta, la fel ca in fotografia realizata in clinica noastra, in cazul micilor pacienti aceasta poate avea un miros placut de fructe, ciocolata, etc., si acesta este rugat sa respire normal si sa se relaxeze. La scurt timp dupa inhalarea gazului ilariant (un amestec de Niontix si oxigen) stresul va fi eliminat si anxietatea va disparea, instalandu-se o stare de calm, confort si relaxare.

Urmeaza tratamentul stomatologic propriu-zis in timpul caruia se pot efectua interventii care nu vor necesita suplimentarea cantitatii de gaz ilariant sau o unei anestezii locale suplimentare, inhalosedarea fiind uneori suficienta.

Metoda de inhalosedare nu are contraindicatii majore cu unele exceptii in cazul femeilor insarcinate in primul trimestru de sarciana, cand procedeul nu s-a dovedit a fi sigur, in cazul emfizemului pulmonar si a unor afectiuni pulmonare exotice.

In cazul persoanelor care nu pot respira in mod normal pe nas, chiar si cele racite, inhalosedarea nu se poate folosi deoarece metoda presupune respiratie.

Efectele inhalosedarii dispar complet la cateva minute de la incetarea administrarii, pacientii fiind constienti pe intreaga durata a tratamentului stomatologic.

O data cu finalizarea sedintei de inhalosedare, pacientul nu resimte nici un efect, acesta poate conduce autovehicole sau se poate reintoarce la birou ca si cum nimic nu s-ar fi intamplat.

Niontixul si Oxigenul administrate NU se metabolizeaza in organism, fiind vorba doar de o sedare constienta !

Procedeul de inhalosedare se adreseaza tuturor, incepand cu varsta 3 ani.