Sari la conținut

Physiotherapy

Implantul dentar reprezinta substituentul artificial, cu aspect natural, al radacinii unui dinte lipsa care ofera aceeasi functie si se comporta identic cu structura radacinii acestuia.

Ce este un implant dentar?

Implantul dentar reprezinta substituentul artificial, cu aspect natural, al radacinii unui dinte lipsa care ofera aceeasi functie si se comporta identic cu structura radacinii acestuia. Din punct de vedere structural implantul dentar este o piesa din titan medical pur prevazuta cu spire, cel mai adesea sub forma unui surub. Inserarea acestuia se realizeaza in urma unei extractii dentare dupa ce locul s-a vindecat sau, in functie de caz, in aceeasi sedinta cu extractia.

Motive pentru alegerea implanturilor dentare ca tratament de reabilitare orala:

  1. inlocuirea unuia sau a mai multor dinti irecuperabili sau care lipsesc;
  2. redarea stabilitatii coroanelor sau puntilor;
  3. sporirea sprijinului si stabilitatii protezei dentare;
  4. prevenirea aparitiei problemelor gastrice sporind confortul masticator al alimentelor;
  5. menajarea dintilor naturali vecini – nu necesita slefuirea dintilor naturali vecini ca in cazul puntilor dentare si previn ancorarea crosetelor protezelor partiale mobile;
  6. pastrarea nealterata a volumui si densitatii osului maxilar – ofera stimuli benefici osului la fel ca si radacinile dintilor naturali;
  7. imbunatatirea starii generale de sanatate, a gradului de comfort fizic si psihic;
  8. inlaturarea inhibitiilor legate de zambet, contribuirea la o dictie corecta si implicit imbunatatirea vorbirii;
  9. imbunatatirea aspectului prin refacerea esteticii dentare, faciale, recapatarea increderii si a respectului de sine.

Cine poate fi candidat pentru un implant dentar?

In general orice persoana careia ii lipseste unul sau mai multi dinti poate beneficia de implant dentar. Limitele cele mai restrictive sunt date de cantitatea si calitatea osului receptor, de pozitia sinusului maxilar sau a nervului alveolar inferior si de probleme legate de starea generala de sanatatea a organismului. Din aceasta perspectiva, inainte de inserarea implanturilor dentare se va realiza un set de investigatii, radiografii speciale si analize de sange. Daca sunteti in stare buna de sanatate, aveti gingii sanatoase si suficient os la nivelul maxilarelor, implanturile dentare reprezinta o alegere ideala de tratament. In cazul in care osul maxilar s-a resorbit sau daca acesta nu s-a dezvoltat in mod normal, puteti beneficia de o augmentare osoasa pentru a reconstitui osul.

Varsta – un impediment pentru implanturile dentare?

In general pacientii mai varstnici sunt ingrijorati cu privire la faptul ca etatea ii poate impiedica sa beneficieze de un tratament stomatologic ce are la baza inserarea unor implanturi. Cu toate acestea sanatatea este un factor esential, mult mai important decat varsta si daca sunteti suficient de sanatos pentru a vi se extrage un dinte, cu siguranta sunteti destul de sanatos si pentru a beneficia de un implant dentar.
Tratamentul cu implanturi poate fi contraindicat in cazul unor boli cronice cum ar fi diabetul zaharat sau unele afectiuni ale sangelui dar specialistii nostrii vor studia atat cazul, investigatiile, analizele cat si istoricul dumneavoastra in urma carora se va lua cea mai buna decizie si vi se va intocmi planul de tratament personalizat.

Ce riscuri presupune interventia?

  • infectii aparute la locul de inserare a implanturilor datorate in marea majoritate a cazurilor igienei defectuoase a pacientilor si nerespectarii instructiunilor post-operatorii;
  • afectarea sinusurilor;
  • lezarea/sectionarea nervilor sau arterelor;
  • pierderea implantului dentar;
  • esecul osteointegrarii dintre implant si osul in care este inserat;
  • ruperea sau fracturarea implantului dentar.

Pretul tratamentului prin implant dentar

Implantul dentar propriu-zis reprezinta doar o veriga din intreg lantul terapeutic de reabilitare orala prin implantare. Pe langa acesta exista o serie intreaga de elemente esentiale ce iau parte la acest concept terapeutic:

  • trusa chirurgicala;
  • surubul de acoperire;
  • conformatorul gingival;
  • bontul de transfer;
  • implantul analog (folosit in laboratorul de tehnica dentara);
  • bontul protetic provizoriu;
  • bontul protetic definitiv;
  • suruburi de fixare ale bonturilor protetice.

In functie de situatia clinica, operatia de inserare a implantului dentar poate necesita si alte tratamente aditionale:

  • in cazul lipsei/atrofiei/resorbtiei osoase se recomanda interventii chirurgicale de augmentare;
  • lipsa tesuturilor moi atrofiate sau retrase necesita interventii chirurgicale de plastie gingivala;
  • in cazul infectiilor in cavitatea orala se recurge preliminar la asanarea acestora prin tratamente stomatologice specifice(tratarea cariilor complicate, asigurarea sedintelor de profilaxie complexa si igenizare profesionala atat la nivel supragingival cat si mai ales la nivel subgingival, etc);
  • in cazul sinusurilor maxilare voluminoase ce impiedica inserarea implantului se va recurge la interventii suplimentare se sinus lifting.

Costul tratamentului de reabilitare prin implanturi dentare este intotdeauna individualizat si depinde de o serie de factori:

  • tipul si caracteristicile implantului folosit;
  • numarul de implanturi;
  • tipul si materialul bontului protetic;
  • tipul si materialul lucrarii protetice care se va ancora pe implant.

In concluzie este gresit sa privim acest concept terapeutic doar din prisma pretului. Tratamentul fiecarui pacient implica programarea acestuia pentru o consultatie initiala complexa pe parcursul careia medicii clinicii noastre analizeaza toate elementele, fac investigatii clinice si radiologice de finete pentru ca in final sa emita un diagnostic corect pe baza caruia vor expune pacientului planul de tratament personalizat, potrivit situatiei acestuia pentru ca in final sa poata stabili de comun acord elementele legate de costurile si durata tratamentului.

Etapa chirurgicala de inserare a implanturilor dentare

In prealabil medicul specialist realizeaza consultatia stomatologica si stabileste planul de tratament, numarul si pozitia implantelor precum si tipul lucrarii ce va fi purtata de pacient.
Implantul care seamana cu un surub de forma cilindro-conica este introdus in maxilarul dmneavoastra prin tehnici total netraumatice. Se cresteaza gingia, se realizeaza o gaura mica in osul edentat si se insurubeaza implantul cu o cheie stomatologica speciala, apoi are loc acoperirea cu gingie a implantului si sutura. La 24 de ore dupa interventie medicul implantolog realizeaza controlul post-operator. Urmatoarea etapa este dupa 7-10 zile cand se indeparteaza firele de sutura.

In decurs de aproximativ 3(mandibula) pana la 6(maxilar) luni implantul are timp sa se integreze in os pentru a crea o ancorare ferma pentru coroana, puntea sau proteza dumneavoastra. In acest timp, in functie de situatie, poate fi purtata o lucrare provizorie pentru inlocuirea dintilor pierduti.

Dupa finalizarea perioadei de vindecare si osteointegrare are loc cea de-a doua etapa chirurgicala de montare a conformatorului gingival. Sub anestezie locala se practica o mica incizie in gingie, deasupra implantului. Se monteaza bontul de vindecare pentru gingie si se asteapta 1-2 saptamani pana cand aceasta se modeleaza in jurul bontului ca in jurul unui dinte natural. Urmeaza demararea etapelor clinice si de laborator in vederea confectionarii lucrarii protetice pe implanturi.

Atributiile pacientului in primele zile dupa inserarea implanturilor:

  • in primele ore dupa operatie este bine sa tineti comprese reci pe obraz. Acest lucru va reduce semnificativ sansele inflamarii. In acest sens cel mai bine este sa folositi pernutele cu gheata pe care le ve-ti primi la noi in clinica;
  • evitati efortul si exercitiile fizice pentru cateva zile;
  • evitati bauturile si alimentele prea fierbinti sau prea reci;
  • evitati consumul de produse alimentare lipicioase si dure care ar putea cauza pierderea firelor de sutura sau lezarea zonei postchirurgicale;
  • evitati alimentatia bazata pe lactate in prima zi dupa operatie;
  • in ziua operatiei clatiti gura folosind apa de gura antiseptica pe baza de clorhexidina. De a doua zi reluati periajul dintilor folosind o periuta cu perii moi chiar si la nivelul zonei operate si a firelor de sutura, astfel reusind sa pastrati o igiena perfecta si obligatorie;
  • a doua zi dupa operatie prezentati-va la stomatolog pentru control.

Sinus lifting

Procedura liftingului de sinus reprezinta o interventie chirurgicala de ridicare a membranei sinusale prin aditie de os, care permite cresterea cantitatii de os in zona posterioara a maxilarului. Aceasta tehnica este folosita atunci cand pozitia si marimea sinusurilor maxilare fac imposibila procedura de inserare a implanturilor in aceasta zona.
Aceasta interventie se poate realiza pe cale interna (la nivelul fostelor radacini dentare) in cazul in care este necesara o ridicare minora a membranei sinusale sau pe cale externa (dinspre obraz) in cazul in care sinusul necesita o ridicare mai ampla.
Tehnica de sinus lifting consta in patrunderea de catre medicul specialist in sinusul maxilar cu mare grija trepanand peretele osos fara a rupe membrana foarte subtire care il tapeteaza. Membrana sinusala este apoi dezlipita si ridicata cu grija, iar osul de augmetare este introdus in spatiul creat intre peretele/podeaua sinusului maxilar si membrana acestuia. Se poate continua, in functie de cazul clinic, cu inserarea implanturilor in aceeasi sedinta operatorie sau se reintervine dupa 6-8 luni de vindecare osoasa.

Indicatii post-operatorii sinus lifting

  • este strict interzis sa va suflati nasul sau sa stranutati tinandu-va de nas in urmatoarele 2-4 saptamani. Stranutati cu gura deschisa;
  • evitati scufundarile si zborul in aeronave presurizate ce pot creste presiunea sinusala. Orice poate cauza presiune in cavitatea nazala trebuie evitat. Evitati sa va aplecati pentru ridicarea obiectelor grele, sa umflati baloane, sa cantati la instrumente muzicale de suflat sau orice activitate care creste presiunea sinusala sau nazala;
  • fumatul este strict interzis;
  • aplicati comprese reci pe fata in zona operatiei 15 minute, cu pauza 15 minute dupa fiecare aplicare, timp de cateva ore;
  • luati medicamentatia, asa cum v-a fost prescrisa, pana la final;
  • nu va clatiti gura energic in primele 18-24 de ore. Incepeti clatirea usoara prescrisa cu apa de gura pe baza de clorhexidina dupa primele ore de la interventie dupa mese si intre mese de 6-8 ori pe zi cel putin o saptamana;
  • consumati fluide cat mai curand posibil.

Intrebarea cea mai frecventa – este dureros?

Raspunsul este categoric NU! Gratie anestezicului local administrat imediat inaintea actului terapeutic, discomfortul este eliminat, iar procedeul de inserare al implantului dentar aproape ca nici nu se simte.

Se poate administra complementar si tratamentul prin inhalosedare, pentru a scadea pragul axietatii, a sporii relaxarea si a transforma aceasta experienta intr-o procedura cat mai confortabila pentru pacientii nostrii.

Nivelul de discomfort, dupa ce efectul anestezicului local dispare, este minim, iar majoritatea pacientilor aleg sa isi reia activitatile cotidiene si sa mearga la serviciu chiar in aceeasi zi. Specialistii nostrii va vor prescrie un tratament medicamentos impotriva durerii, de cele mai multe ori un simplu antiinflamator fiind suficient pentru a restabili si mentine comfortul dumneavoastra. Exista si pacienti care considera ca nu este necesar niciun medicament antialgic.

Protezarea pe implanturi

  • in functie de ancorare:
    • – mobilizabile – cu toate ca proteza este sustinuta foarte ferm pe implanturile existente, pacientul o poate scoate (pentru igienizare);
      – fixe – proteza se fixeaza “permanent” pe implanturile existente.
  • in functie de numarul de implanturi:
    • unidentare – este inlocuit un singur dinte printr-un implant, iar pe acesta se realizeaza o coroana;
    • partiale – lucrari protetice ancorate pe mai multe implanturi consecutive. Un grup de dinti lipsa se restaureaza prin minim doua implanturi. Bresele edentate pot fi restaurate prin cate un implant pentru fiecare dinte lipsa sau prin implanturi la distanta si punte dentara pe acestea;
    • totale – lucrari protetice ancorate pe implanturi ce inlocuiesc toti dintii de la nivelul unei arcade dentare.
  • in functie de materialul folosit:
    • ceramice cu structura metalica;
    • ceramice cu structura de zirconiu;
    • integral ceramice;
    • integral din zirconiu.

Cum se ingrijesc lucrarile pe implanturi?

Lucrarile pe implanturi trebuie ingrijite in acelasi mod ca si dintii naturali, asta insemnand in primul rand periaj de cel putin 2 ori pe zi dimineata si seara. Aveti grija ca zona de langa gingie unde coroana se intalneste cu implantul sa fie perfect curata deoarece acesta este locul cel mai vulnerabil prin care bacteriile din mancare si din placa bacteriana pot ajunge foarte usor de la nivelul gingiei la nivelul osului declansand inflamatia si in cel mai rau caz infectarea acestuia si pierderea implantului. Folositi atat periutele dentare manuale sau elecrtrice, apa de gura pe baza de clorhexidina, periutele interdentare, dusul bucal, cat si ata dentara pentru pastrarea unei igiene orale ideale.

Pe langa curatarea zilnica personala este esential ca dintii sa fie igienizati o data la 3-6 luni de catre medicul dumneavoastra dentist. Acesta, cu ajutorul instrumentelor speciale, va indeparta atat tartrul cat si placa dentara intarita de la nivelul zonelor in care periuta dumneavoastra dentara si cea interdentara nu ajung. Dintii astfel lustruiti fac mai dificila formarea depozitelor de tartru si placa bacteriana.