Sari la conținut

Endodontie

Termenul de “endodontie” provine din limba greaca si inseamna “interiorul dintelui”. In ultimii 50 de ani, endodontia s-a identificat ca specialitate a medicinei dentare, tratamentul endodontic constand in prevenirea, diagnosticarea si tratamentul afectiunilor datorate pulpei dintelui (“nervul”), in fapt tesutul moale din interiorul dintelui.

De retinut: tratamentul de canal nu doare, totul se face sub anestezie, astfel:

1.    cu ajutorul digai dentare dintele este izolat de restul cavitatii bucale pentru a impiedica accesul salivei si contaminarea dintelui in timpul tratamentului;

2.    se creeaza accesul spre canalele din radacinile acelui dinte. Unii dinti pot avea o radacina, un canal; sunt insa situatii in care un dinte poate avea mai multe canale in aceeasi radacina sau in radacini multiple, cum e cazul molarilor. Acest aspect se explica fiecarui pacient inainte de tratament.

3.    pulpa dintelui, infectata sau partial afectata , se extrage din canalul dintelui;

4.    canalul este apoi atent instrumentat creand o forma conica, regulata si frumos conturata pentru a permite curatarea canalului.

5.    curatarea canalului este etapa determinanta in obtinerea unui rezultat bun; solutiile speciale de curatare asigurand dezinfectia lui.

6.    urmeaza etapa de obturare si sigilare a canalului cu materiale speciale biocompatibile.

7.    foarte frecvent, un dinte care are nevoie de tratament de canal, are coroana distrusa. Coroana se reface cat mai repede dupa finalizarea tratamentului de canal: prin metode fizionomice directe: un pivot de fibra de sticla (sau de alta natura) care ranforseaza obturatia (“plomba”). Dintele apoi este invelit de o coroana ceramica pentru a asigura prezenta dintelui si indeplinirea functiilor lui pentru cat mai mult timp.

Tratamentul de canal presupune si efecturea unor radiografii dentare pentru ca medicul sa poate avea control si repere in timpul tratamentului. Aparatura radiologica moderna nu are nicio legatura cu ce stiu pacientii in general referitor la doza de radiatie primita in cazul radiografiei dentara. Astazi, doza de radiatii primite pentru o radiografie dentara este mai mica decat radiatia solara pe care o primim fiecare dintre noi intr-o zi.

Endodontia este specialitatea stomatologiei care se ocupa cu diagnosticarea si tratamentul infectiilor pulpei dentare si a complicatiilor acestora. Cu alte cuvinte, endodontia se ocupa cu tratamentul cariei complicate, cand bacteriile prezente in procesul carios au infectat pulpa dentara si, intr-un stadiu mai avansat, parodontiul apical.
Obiectivele principale ale endodontiei:
Eliminarea disconfortului si a durerii
Dezinfectia zonelor afectate si tratamentul acestora
Obturarea definitiva a canalelor radiculare cu un material nerezorbabil, compact si continuu

Punerea diagnosticului corect
Pentru aceasta, medicul stomatolog are nevoie de date clinice si aproape intotdeauna, de radiografii dentare.
Inflamatia pulpara tranzitorie
Pulpa dentara nu este afectata de infectie sau este minim afectata de aceasta. In asemenea situatii, nu este nevoie de scoaterea nervului. Tratamentul consta in aplicarea unor substante cu efect regenerant si antiinfectios pe fundul cavitatii carioase in imediata vecinatate a pulpei dentare iar apoi obturarea definitiva a cavitatii carioase.
Pulpita dentara
Pulpa dentara este afectata de infectie fara a fi afectate si tesuturile de sub dinte, adica parodontiul apical. De obicei, vor ramane zone in canalul radicular unde pulpa este vitala si neafectata de infectie. In aceste zone, pulpa va fi doar inflamata. Tratamentul consta in curatarea minutioasa a canalelor radiculare, aplicarea pansamentelor medicamentoase si obturarea definitiva a acestora.
Gangrena dentara
Pulpa dentara este afectata de infectie in totalitate, iar aceasta a difuzat si in parodontiul apical. In acest ultim caz vorbim de gangrena complicata a dintelui. In asemenea situatii, se pune problema gradului de afectare al parodontiului apical.
Acest aspect se poate observa doar in urma unui examen radiologic. In functie de acesta, pot aparea 3 conduite de tratament :
Daca afectarea parodontiului apical este mica sau medie se indica tratamentul endodontic al dintelui. Acest tratament poate dura mai multe sedinte in functie de gradul infectiei si complexitatea cazului. Tratamentul endodontic este cea mai buna conduita de tratament si se aplica ori de cate ori se poate.
Daca afectarea parodontiului apical este mare dar dintele are o stabilitate buna in os, se poate indica operatia dintelui prin rezectie apicala.
Daca dintele nu mai are stabilitate in os, este foarte distrus sau infectia apicala este extrem de intinsa, va trebui sa se opteze pentru extractie.

Etapele tratamentului endodontic
Curatarea cavitatii carioase – inainte de inceperea tratamentului mecanic al canalelor, cavitatea carioasa trebuie curatata de toate resturile si dentina infectata. De asemenea, se indeparteaza in totalitate pulpa coronara si se pot face spalaturi cu substante antiseptice.
Reperarea canalelor radiculare si stabilirea lungimii acestora
Tratamentul mecanic propriu-zis – dupa sondarea si masurarea lungimii fiecarui canal, se trece la curatarea efectiva a acestora. Curatarea se face prin miscari de du-te-vino atente de-a lungul canalului radicular. Se incepe cu acele cele mai subtiri si se trece treptat la ace din ce in ce mai groase. Astfel, canalul va creste in grosime pe parcursul tratamentului fapt care va permite si o obturare mai eficienta a acestuia in ultima faza.
Tratamentul medicamentos al canalelor radiculare – dupa tratamentul mecanic al canalelor, se aplica pe acestea, materiale cu rol antiinfectios care vor trebui sa influenteze atat bacteriile sau microbii prezenti in canalele radiculare cat si, mai important, microbii care au difuzat in tesuturile de sub canalele radiculare. Pentru aceasta, este foarte important ca materialele de tratament sa se aplice pana la varful radacinilor dintelui pentru a fi cat mai apropiate de microbii si bacteriile asupra carora actioneaza.
Obturatia de canal definitive – este etapa finala a oricarui tratament endodontic. Pentru a asigura succesul acestuia, obturatia trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa fie nerezorbabila in timp, sa ajunga pana la varful canalului, sa fie compacta si continua

Retratamentul endodontic
Retratamentul endodontic presupune reluarea terapiei endodontice pe un dinte cu canalele radiculare obturate. Aceasta procedura este necesara in momentul esuarii primului tratament endodontic din motive diverse si acest lucru se poate intampla in cateva luni sau chiar ani.

Cauzele esecului tratamentului endodontic:
Sistem de canale curbe, complicat, intortocheat, inaccesibil mijloacelor obisnuite de tratament;
Patrunderea accidentala in cursul sau post-tratament a microorganismelor patogene din cavitatea bucala in canale;
Dintele este deja infectat in momentul inceperii tratamentului endodontic, iar medicul dentist nu a reusit sa sterilizeze eficient canalele;
Fracturarea accidentala a unui instrument in cursul tratamentului endodontic, blocajul consecutiv si respectiv imposibilitatea curatarii eficiente dincolo de blocaj;
Sigilarea sistemului de canale curatat nu s-a realizat etans, obturatia de canal nu a fost o bariera eficienta in calea microorganismelor;
Restaurarea permanenta a dintelui a fost intarziata mai mult de 3 saptamani, o luna, astfel sigilarea canalului a fost compromisa sau restaurarea finala nu a fost suficient de etansa, permitand recolonizarea cu bacterii a sistemului de canale;
Fractura radiculara cauzata de pivot;
Esecul sistemului imunitar de a lupta cu infectiile;
Disfunctie ocluzala.
Retratamentul endodontic implica o stapanire foarte buna a tehnicii de lucru si multa meticulozitate din partea medicului, avand totodata un procent de succes mult mai mic decat tratamentul endodontic initial. Scopul terapiei este eliminarea cauzelor ce au dus la esecul tratamentului initial si conservarea dintelui in conditiile mentinerii sanatatii parodontiului apical sau eliminarii patologiei periapicale existente.
Tratamentul endodontic a avut succes daca dupa un interval de 1 an au disparut elementele patologice clinice si radiologice, iar dintele este functional. Dimpotriva, tratamentul a esuat daca apare o noua leziune apicala sau daca cea existenta nu s-a vindecat in totalitate in decurs de 4 ani, daca apar indicii radiologice de rezorbtie radiculara sau hipercementoza, sau daca simptomatologia clinica nu coincide cu imaginea radiologica.

Indicatii pentru retratament endodontic:
•  Canale radiculare obturate incomplet, neomogen sau cu depasire;
•  Nevindecarea unei leziuni periapicale preexistente sau aparitia acesteia dupa tratamentul endodontic;
•  Mentinerea sau reaparitia unei simptomatologii clinice.
Retratamentul nu este indicat daca exista posibilitatea aparitiei unor complicatii in urma terapiei sau daca rata de succes este foarte scazuta.

Procedura retratamentului endodontic:
Pentru efectuarea acestei terapii este necesara anestezia locala si izolarea campului operator cu diga. Tratamentul se poate desfasura pe parcursul a 1 – 3 sedinte, in functie de fiecare caz.
•  Indepartarea restaurarii coronare;
•  Identificarea si eliminarea cauzelor esuarii tratamentului endodontic initial;
•  Realizarea tratamentului endodontic adecvat patologiei existente;
•  Restaurarea coronara directa sau indirecta;
•  Monitorizarea pacientului pe o perioada de 2 – 4 ani dupa tratament.